Nieuws

STEM staat voor science, technology, engineering & math.

Niets dat je aan meisjes linkt. Maar ook niets dat meisjes zélf aan meisjes linken. Typische vooroordelen die we uit de weg willen helpen. Want de sector is niet aantrekkelijk bij jonge vrouwen en kent een groot verloop. Daarom moet de instroom van talentvolle vrouwen beter en de uitstroom van nieuwe rolmodellen groter. Rolmodellen als Nabila, Young ICT Lady of the Year 2023, hebben bewezen dat het kan!

Naar een sterke digitale economie en volledig inclusief!

Terwijl onze maatschappij meer dan ooit verweven is met de digitale wereld, mag de arbeidsmarkt niet achterblijven. Digitale basiskennis, geavanceerde vaardigheden en soft skills zijn belangrijker dan ooit. Toch tonen de cijfers een sterk verschil tussen genders: vrouwen in de Europese Unie nemen niet meer dan 17 % van alle ICT-gerelateerde banen in.
De Belgische federale overheid, de FOD Economie, de privésector en andere instanties stelden daarom samen een vijfjarenplan (“Women in Digital”-strategie) op om meer meisjes en vrouwen in STEM en ICT te activeren. De “Women in Digital”-strategie beoogt:
  • het hoe en waarom van de genderkloof te onderzoeken;
  • het publiek te sensibiliseren en
  • de meest kwetsbare groepen te bereiken. 

De 5 strategische doelstellingen van “Women in Digital”

Amper 7 op 1000 vrouwen studeerden af in een STEM-richting in 2020. Het ontdekken van de digitale wereld begint al in de kindertijd. Daarom is het belangrijk om meisjes meteen enthousiast te maken voor informatica! Het aanleren van digitale vaardigheden gebeurt in de basisschool, om over te gaan tot dagelijkse kennisopbouw tijdens het middelbaar. In die laatste graad van het secondair onderwijs bevorderen we de keuze voor ICT en STEM-richtingen in hogescholen of universiteiten.

De bevolking in België bestaat voor 52 % uit vrouwen, maar slechts 17 % vindt zijn weg naar de digitale sector! De FOD Economie wil de rekrutering van vrouwen in de digitale sector of in jobs met digitale vaardigheden bevorderen. Dat doen we door in te zetten op beroepsoriëntering of heroriëntering zodat een carrièreswitch mogelijk is. Daarnaast promoten we vrouwelijk ondernemerschap in de digitale sector of een sector die digitale vaardigheden vereist.

De instroom van vrouwen in ICT-sectoren is bijzonder laag. We stellen tegelijk vast dat de uitstroom hoger ligt dan bij mannen. Door obstakels weg te werken en een inclusief arbeidskader te promoten, behouden wij hun aanwezigheid op de werkvloer waarin ‘levenslang leren’ de standaard is! Verder maken we dit hard door de balans tussen werk en privé te ondersteunen en de loonkloof van 19% weg te werken. Tot slot zorgen we ervoor dat vrouwen elkaar inspireren met hun succes door in te zetten op een sterke peer community.

Informatica en ICT hebben te kampen met een mannelijk imago. In schoolboeken en in de media worden wetenschappers nog altijd te vaak afgebeeld als mannen. Dit project wil daarom inzetten op de zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen. Dat doen we door de aanwezigheid van vrouwen in digitaal op of naast het scherm sterk te verhogen. Wij organiseren daarnaast specifieke evenementen en communicatiecampagnes om verder te sensibiliseren. Voor extra impact werken we daarvoor ook samen met de privésector.

Met inclusief bedoelen we ook echt ‘inclusief’! Dat wil zeggen dat vrouwen uit kwetsbare groepen eveneens aan bod komen en degelijke kansen krijgen. Zo promoot dit plan culturele diversiteit in de digitale sector, en maken we deze sector tegelijk interessant bij vrouwen van buitenlandse herkomst. Aangezien digitale vaardigheden steeds evolueren, bieden we ook reskilling en upskilling aan vrouwelijke ondernemers en managers om relevante spelers in hun vakgebied te blijven.

Women in Digital - Activiteitenverslag 2024

Deze editie 2024 van het activiteitenverslag Women in Digital belicht de vooruitgang van de strategie in België. Gezien de groeiende behoefte aan gespecialiseerde IT-profielen moeten we meer dan ooit de actieve deelname van vrouwen in de digitale sector aanmoedigen.

Dat is een cruciale opdracht, zowel om het economische concurrentievermogen van ons land te garanderen als het vermogen om de uitdagingen van een steeds meer gedigitaliseerde wereld aan te gaan.

KPI’s voor de Women in Digital-strategie

Hoe evolueert de situatie van vrouwen in de digitale sector? En beantwoordt die evolutie aan de doelstellingen van de WiD-strategie? Om dat te meten stelde de FOD Economie key performance indicatoren (KPI) op.

Elke doelstelling en subdoelstelling van de strategie werd bestudeerd en voor elke (sub)doelstelling werd een reflectie opgestart om er een indicator aan te koppelen.

Op die manier werden 21 KPI-voorstellen opgesteld. Daarvan bleken er acht haalbaar na de besprekingen met de verschillende stakeholders en bevoegde instellingen.

De cijfers spreken voor zich

In België is 80,6% van de ICT-specialisten man en 19,4% vrouw.

Vrouwen
0 %
Mannen
0 %

Bron : European Commission – Digital Scoreboard 2024

Er zijn 6,5 keer meer mannen met een ICT-diploma dan vrouwen

Vrouwen
0 %
Mannen
0 %

Bron : European Commission – Digital Scoreboard 2024

Initiatieven

Studies

She Loves To Code

She Loves to Code is in 2019 gestart als een reeks gratis codeerworkshops voor vrouwen, aangevuld met tech talks en…

Genderkloof

Barbie, de film

Het is de eerste Barbie-film met echte acteurs en weerspiegelt het belang van spel als sociale transformator en de noodzaak…

Heb jij een initiatief dat je hier graag vermeld ziet?